HAMİLELİKTE BEL VE BOYUN AĞRISINA KARŞI 12 ÖNERİ

Gebelikte bebeğin anne karnında büyümesi ve annenin kilo alması, vücudun ağırlık merkezinin öne kaymasına neden oluyor.

Sağlık Yayın: 18 Aralık 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 18.12.2023 21:13:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Gebelikte bebeğin anne karnında büyümesi ve annenin kilo alması, vücudun ağırlık merkezinin öne kaymasına neden oluyor. Bu durum da belin düzleşmesi ile birlikte sırt, bel ve boyun bölgelerinde ağrıları beraberinde getiriyor. Ayrıca gebelik hormonlarının etkisiyle beldeki güçlü bağlar gevşiyor ve disklere binen yük artıyor. Bu gibi sebeplerle gebelik sürecinde bel ağrısı yüksek oranda görülüyor ancak bunların çok düşük bir kısmı bel fıtığına neden oluyor. Memorial Bahçelievler ve Hizmet Hastaneleri Omurga Sağlığı Merkezi’nden Doç. Dr. Salim Şentürk, hamilelikte sırt, bel ve boyun ağrıları ile bel fıtığı hakkında bilgi verdi.

Kilo alımı ve bebeğin gelişimi ile bel ve boyun problemleri artıyor

Hamilelik sürecinde annenin kilo alması ve bel biyomekaniğinin olumsuz etkilenmesi, bel fıtığı için bir risk faktörüdür. Özellikle 4- 6. aylar arası kendini gösteren duruş bozuklukları, kilo alımı, bel eklemlerinde meydana gelen gevşeme, vücudun ağırlık merkezinin öne kayması ve rahmin ağırlaşması bel ağrılarının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bel fıtığı olan hamilelerde ise bu süreçte yaşanan değişimler ve kilo alımı, mevcut fıtık keselerinde artışa neden olabilmektedir. Bu artış da bel bölgesinde ağrıya yol açabilmektedir. 

Hamilelikte boyun ağrılarının sebebi ise gebelikte karnın şişmesi, annenin aldığı kilolarla vücudun öne doğru eğilmesi ve servikal lordoz adı verilen boynun fizyolojik duruşunun bozulmasıdır. Bu duruşun bozulmasını engellemeye çalışan kaslar ekstra efor harcayacak ve bu da anne adaylarımızın ağrı çekmesine sebep olacaktır.

Hamilelikte ameliyat en son seçenek

Bel fıtığı rahatsızlığı olan anne adaylarında hamilelikle başlayan vücut ağırlaşması ve bacakların daha çok yük kaldırması ağrıları artırmaktadır. Bel fıtığı hastası olan hamileler için bu süreçteki tedavilerden biri fizik tedavidir. Bunun dışında doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlara da devam edilebilir. Acil durum teşkil etmeyen hastalarda bel fıtığı ameliyatı önerilmemektedir.

Bel ve boyun ağrıları olan hamileler bu önerilere kulak verin

  1. Ağır kaldırılmamalı, uzun süre ayakta kalınmamalıdır.
  2. Yüzme veya yürüyüş yapılmalıdır.
  3. Çok yükseğe uzanmaya çalışılmamalıdır.
  4. Ani hareketlerden uzak durulmalıdır.
  5. Topuklu ayakkabı yerine ortopedik tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir.
  6. Çok yumuşak olan koltuklar ve yataklar tercih edilmemelidir.
  7. Aşırı kilo alınmamalıdır. 
  8. Doktor kontrolünde ilaç kullanımına devam edilebilir. 
  9. Hafif fizik tedavi uygulamaları, sıcak uygulama ve masajlarla rahatlama sağlanabilir.
  10. Boyunluk kasları tembelleştireceğinden uzun süreli değil, sadece gebeliğin son dönemlerinde ve birkaç gün için tercih edilmelidir.
  11. Boynun eğik olduğu uzun süreli telefona bakma ya da farklı eylemlerden uzak durulmalıdır. 
  12. İstirahat çoğu durumda şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır ancak mutlaka bir uzman doktorun görüşü alınmalıdır.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.