CHP Mersin Milletvekili Dinçer, “İktidar, Çukurova’yı cezalandırıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, yirmi yıldır bitmeyen Mersin-Anamur sahil yolu, On üç yıldır 5 bakan eskitip bir türlü açılamayan Çukurova hava alanının ardından daha önce Mersin’e kurulacağı açıklanan ancak

Güncel Yayın: 27 Kasım 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 27.11.2023 22:45:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News
Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, yirmi yıldır bitmeyen Mersin-Anamur sahil yolu, On üç  yıldır 5 bakan eskitip bir türlü açılamayan Çukurova hava alanının  ardından daha önce Mersin’e kurulacağı açıklanan ancak  12. Kalkınma Planında  Ana konteyner limanı olarak Doğu Akdeniz’in adres gösterilmesinin kentte inanılmaz endişe yarattığını ifade ederek, “ Başlatılan ama  yarım bırakılan projeler Mersinlilerde Ak Parti iktidarı Mersin’i cezalandırıyor algısı yaratmaktadır. Mersinliler bu projelerin ne zaman bitirileceğini, ana konteyner limanın nereye kurulacağının cevabını beklemektedir” dedi.
2 MİLYON 600 BİN NÜFUSA 1 MİLYON 900 BİN KİŞİYE VERİLECEK KAYNAKLA HİZMET GİDİYOR
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alan CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, 1980’ler ve 90’larda yoğun göç alan Mersin’e  Suriye’deki iç savaştan kaçıp gelen 500 bin Suriyeli’nin sığındığını,   yine yakın tarihte Rus Ukrayna savaşından kaçarak kente gelen Ukraynalılar ve 6 Şubat depreminden  sonra ilimize gelen depremzedelerle birlikte kent nüfusunun 2 milyon 600 binin üzerine çıktığına vurgu yaparak, “Elindeki kaynaklarla 1 milyon 900 bin kişiye hizmet vermesi gereken Mersin, 2 milyon 700 bine yakın insanımıza hizmet vermektedir. Bu durum kentte ulaşım sektörü başta olmak üzere bir çok alanda sıkıntı yarattı. Mevcut yollar artan araç trafiğini kaldırmazken yeni yollarında açılmaması sıkıntıyı katladı. Göçle gelenlerin sahil bandında yerleşimlerini gerçekleştirmesinden kaynaklı trafik keşmekeşliği yaşanıyor. Bunca zaman oldu Tece ile Taşucunu birbirine bağlayamadık. Bunu bağlantıyı sağlayamamamızdan dolayı sıkıntı her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.
5 BAKAN ESKİTEN SAHİL YOLU HALA BİTMEDİ
Konuşmasının devamında Akdeniz Sahil Yoluna değinen Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “ Akdeniz sahil yolu maşallah 20 yıla yaklaştı  ama bir türlü bitmek bilmiyor. Karadeniz sahil yolu bunun üzerine iki defa yapılırken, Akdeniz sahil yolunun ne zaman biteceği henüz belli değil.5 bakanımızla beraber çalıştık. Şu zaman bitecek, bu zaman bitecek denildi ama maalesef bir türlü bitmedi. O yol bitmediği için de turizmde gelişme sağlayamadık ve dolayısıyla turizm bölgesi yatırımlarından yararlanamadık.  Buda ilimizi olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.
ÇUKUROVA HAVA ALANI 13 YILDIR BİTİRİLEMEDİ
Temeli 13 yıl önce atılan Çukurova Havaalanının, bu sene açılıyor, gelecek sene açılıyor vaatleriyle sürekli açışının ertelendiğinin altını çizen Talat Dinçer, “Havaalanımız maşallah 13 yıldır bitirilemedi.  İstanbul havaalanı yapıldı çok kısa sürede, üç beş sene gibi bir sürede hizmete girdi. Ancak on üç sene oldu Çukurova hava alanı bir türlü açılmıyor. Demek ki Çukurova bu  konularda cezalandırılıyor diye düşünüyorum açıkçası. Seçim bölgem olan Mersin’de yaşayan insanlarımız artık şöyle düşünüyor. Ak Parti hükümeti buraya yatırım yapmak istemiyor, yatırımı başlatıyor ama bir türlü bitirmiyor . İnanılmaz bir şekilde Mersinlilerde bu kanı hakim oldu” diye konuştu.
12. KALKINMA PLANINDA ANA KONTEYNER LİMANI DOĞU AKDENİZ OLARAK İSİMLENDİRİLİYOR
Konuşmasının devamında geçmiş dönemlerde Türkiye’nin ikinci büyük limanı olan Mersin’e kurulacağı açıklanan Ana Konteyner Planının 12. Kalkınma Planında Doğu Akdeniz olarak isimlendirildiğinin altını çizen Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “  Ana konteyner limanı izim en önemli önceliklerimizden bir tanesi. Mersin limanı biliyorsunuz Türkiye’nin 2. Büyük limanı ve doluluk oranı çok yüksek kapasiteyle çalışıyor. Tabi buradaki bu doluluktan kaynaklanan bir ihtiyacımız da söz konusu oldu. Daha önceki dönemlerde kalkınma planlarında hep bahsettiniz Mersin’de ana konteyner limanı yapılacak diye . Ancak 12 kalkınma planını baktığımızda Doğu Akdeniz olarak bir cümle kuruluyor şimdi. Mersinlerde doğal olarak bu limanın başka bir yere kaydırılacağı yönünde inanılmaz bir endişe var. Yani bu konuda net bir cevap verirseniz ana konteyner limanı Mersin’e yapılacak mı ? yapılmayacak  mı ?  veya nereye yapılacak?  Bu konudaki tereddüdü de ortadan kaldırmamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Dinçer, “ Yine bu liman trafiğinden kaynaklanan özellikle liman serbest bölge ve sanayisine  demir yoluyla alakalı orada bir iltisak hattı söz konusu. Bunun bir an önce devreye girmesi ve şehir içindeki o tıkanıklığın bir an önce ortadan kaldırılması da büyük önem arz ediyor” ifadesini kullandı.
METROYA DESTEK BEKLİYORUZ
Mersin Milletvekili Talat Dinçer, bu kadar yoğun göçü bünyesinde barındıran Mersin’in hala bir metro yada raylı sisteme kavuşamadığının altını çizerek, “Mersin’in Metro talepleri her nedense hükümet tarafından bugüne kadar hiç destek görmedi. Kredilere garanti verilmedi ve dolayasıyla şu gün olmuş Mersin’in içerisinde raylı sistemle alakalı ne hafif raylı ne de metro var.  Mersinliler bunu tanımıyor. Dolayısıyla biz sizden biran önce şunu istiyoruz. Özellikle bu kadar göçün bir ardada yaşandığı bu kadar insana kapasitesinin üzerinde hizmet veren Mersin’e  metro yönünden bir destek vermenizi. Mersinliler adına Mersin büyükşehir Belediyesinin taleplerine olumlu yanıt vermenizi ve bir an önce de Mersin’e  metro yönündeki gerekliği desteği sağlamanızı rica ediyorum “şeklinde sözlerini noktaladı
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.