Kızıltan: “Çözüm asgari ücreti sürekli artırmak zorunda kalmayan bir ekonomi yaratmak”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, asgari ücrete yapılan Temmuz zammını değerlendirdi.

Güncel Yayın: 20 Haziran 2023 - Salı - Güncelleme: 20.06.2023 20:40:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, asgari ücrete yapılan Temmuz zammını değerlendirdi. 

Herkesin asgari ücretin ne kadar artacağını sorduğunu belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Asgari ücret 11 bin 402 TL olarak açıklandı. Bu, ne işvereni ne de çalışanı tam anlamıyla tatmin eden bir sonuçtur. Çünkü asıl soru ‘Neden sürekli asgari ücreti artırmak zorunda kalıyoruz?’ olmalıdır. Kontrol altına alınamayan enflasyon ve enflasyonun neden olduğu hayat pahalılığı, kur ve faiz sorunu ekonomimizin istikrarı yakalamasına engel olmaktadır” dedi. Verilen maaş ne olursa olsun alım gücünün eridiğini dile getiren Kızıltan, şunları söyledi: 

“Orta ve uzun vadeli, akılcı, bilimsel ekonomi politikaları yerine, kısa vadeli, dünyadan kopuk bir ekonomi politikası denemesi ne yazık ki çalışana da işverene de bedel ödetmektedir. Çalışanların, emekçilerin hakkını alması çok önemlidir. Ancak,  makroekonomik göstergeler düzelmeden her ay asgari ücret zammı yapılsa yine enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında alım gücü eriyecek ve işe yaramayacaktır.”

“İş dünyası üretim odaklı yapılanma bekliyor”

Bu anlamda iş dünyasının beklentisinin ülke ekonomisinin üretim odaklı, üretime destek veren bir yapılanmaya dönmesi olduğunu belirten Kızıltan, “Ne yazık ki kulağımıza tekrar inşaat odaklı çözümler geliyor. Elbette inşaat farklı sektörleri tetikleyen, önemli ve gelişmesi gereken bir sektörümüzdür. Ancak, kısa vadeli yaratacağı çözümler ülkemizin orta ve uzun vadeli istihdam, üretim, cari açık, enflasyon, kur ve faiz sorununa çözüm olacak bir deva değildir” değerlendirmesini yaptı. Artık bu kısa vadeli rantsal çözümlerden kurtulup, ülke olarak yenilikçiliğe, girişimciliğe, üretime, yüksek teknolojiye, bilime ve akılcı politikalara dayalı başarı hikayeleri yazma zorunluluğu bulunduğunu vurgulayan Kızıltan, “Çözüm, asgari ücretin sürekli artmasına gerek olmayan istikrarlı bir ekonomi tesis etmektir” ifadelerini kullandı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.