Et haşlanarak, yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmeli

Sağlıklı beslenme önerilerini dikkate almak yaşam kalitenizi arttırır

Sağlık Yayın: 28 Haziran 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 28.06.2023 00:05:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Sağlıklı beslenme önerilerini dikkate almak yaşam kalitenizi arttırır

Kesimden sonra kurban etlerinin dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, böylece etin uygun bir lezzet kazandığını ve mideyi rahatsız etmeden kolayca sindirilebildiğini söylüyor. Etlerin bekletilirken poşet içinde tutulmaması gerektiğine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yüzeyi kirlenmiş eti yıkamak yerine, kirlenmiş kısmın kesilmesinin, bakteriyel bulaşma olmaması açısından önemli olduğunu ifade ediyor. Etin haşlanarak ve yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmesi gerektiğini dile getiren Yiğit, pişirilirken kuyruk yağı veya tereyağı gibi yağların eklenmemesi gerektiğini söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kurban etinin daha sağlıklı şekilde tüketilebilmesi için önerilerde bulundu ve bayram için örnek beslenme planı paylaştı.

Sağlıklı beslenme önerilerini dikkate almak yaşam kalitenizi arttırır

Bayramların iletişimin yüksek olduğu, bütün aile bireylerini, akrabaları bir araya getiren ve birbirinden lezzetli yemeklerin eşlik ettiği günler olduğunu belirterek sözlerine başlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu dönemde sağlıklı beslenme önerilerini dikkate almak günlerinizin çok daha keyifli geçmesini sağlar ve yaşam kalitenizi arttırır. Bayram dönemlerinde özellikle hipertansiyon, diyabet hastalarının ve mide hassasiyeti olan bireylerin, beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerekir.” dedi.

Et dinlendirilerek, iç sıcaklığının oda sıcaklığına ulaşması sağlanmalı

Kurban etlerinin uygun bir lezzet kazanması, mideyi rahatsız etmemesi ve daha kolay sindirilmesi için kesimden sonra dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yiğit, “Kesim sonrası 10-15 dakika içinde etlerde rigor mortis dediğimiz ölüm katılığı başlar. Kurban etleri kesildikten sonra en az 4-5 saat serin bir ortamda bekletilmeli. Etlerin iç sıcaklığının oda sıcaklığına ulaşması sağlanmalı. Etler bekletilirken poşet içinde tutulmamalı. Etlerin mümkün ise geniş ve temiz bir kapta yan yana dizilerek soğuması sağlanmalı. Eğer et parçalanırken yüzeyi kirlenmiş ise bu eti yıkamak yerine, kirlenmiş kısmın kesilmesi, bakteriyel bulaşma olmaması açısından önemli.  Etler dinlendirildikten sonra, küçük parçalara ayrılıp dolapta 4 derecede en az 24 saat bekletilmelidir. Eğer kurban etleri hemen tüketilecekse en azından kıyma olarak tercih edilebilir. Kıyma ve iç organlar 1-2 gün, küçük parçalara ayrılmış etler ise en fazla 3-5 gün dolapta saklanabilir. Etler derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay süre ile saklanabilir.” uyarısında bulundu.

Et haşlanarak, yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmeli

Etler pişirilirken görünen yağların ayrılması gerektiğinin altını çizen Yiğit, “Eğer etin vitamin ve minerallerinden en yüksek düzeyde faydalanmak istiyorsak, kavurarak ya da kızartarak değil, haşlayarak tüketmeliyiz. Yanında mutlaka yeşil yapraklı sebzeler bulundurulmalı.  Etin kendi yağı yeterli olacağı için pişirilirken kuyruk yağı veya tereyağı gibi yağlar eklenmemeli. Etler mangalda pişirilecekse kömürleşecek şekilde kızarmamasına dikkat edilmeli. Kanserojen oluşumunu engellemek için alev kaynağı ile et arasında en az 15-20 cm mesafe olmalı ve yağların aleve damlaması engellenmeli.” dedi.

Bayramların şerbetli tatlı tüketiminin de yüksek olduğu dönemler olduğunu hatırlatan Yiğit, kilo kontrolü ve sağlık için şerbetli tatlıları porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmenin veya sütlü tatlı tercih etmenin çok daha etkili bir seçenek olduğunu vurguladı.

Bayramda sağlıklı beslenmeniz sağlayacak menü örneği

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Bayramda sağlıklı beslenmek ve mide rahatsızlıklarından korunmak için örnek bir beslenme planı da paylaştı:

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.