Yenişehir Belediyesi atık ayrıştırma tesisini açtı, çevreci halk kart projesini başlattı

Mersin Yenişehir Belediyesi, Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’nin açılışını gerçekleştirerek, geri dönüşüm konusunda farkındalık yaratacak yeni projesi olan Yenişehir Çevreci Halk Kart’ı da hayata geçirdi.

Güncel Yayın: 15 Temmuz 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 15.07.2023 16:08:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 9 dk.
Google News

Mersin Yenişehir Belediyesi, Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’nin açılışını gerçekleştirerek, geri dönüşüm konusunda farkındalık yaratacak yeni projesi olan Yenişehir Çevreci Halk Kart’ı da hayata geçirdi. Tesisin açılışı ve Yenişehir Çevreci Halk Kart’ın lansmanı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in katılımıyla yapıldı.

Mersin Yenişehir Belediyesi, geri dönüşüm, sıfır atık ve ekoloji konusunda Yenişehir’de yeni bir sayfa açtı. Yenişehir Belediyesi geri dönüşümü sağlamak ve aile bütçesine katkı sunmak amacıyla Yenişehirlilerin atıklardan gelir elde edeceği Yenişehir Çevreci Halk Kart projesini başlattı. Proje kapsamında Yenişehir Çevreci Halk Kart ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtılacak. Vatandaşların ayrıştırarak, biriktirdiği atıklar ekipler tarafından türlerine göre tartılarak toplanacak. Toplanan atıkların karşılığında kartlara anında TL yüklemesi yapılacak. Kartlara yüklenen bakiyeler alışverişlerde indirim uygulayan yerel esnaflarda kullanılabilecek. Ayrıca Yenişehir Çevreci Halk Kart sahipleri evde biriktirdikleri atıkların toplanması için proje kapsamında geliştirilen mobil uygulama ile kolaylıkla talep oluşturabilecek.

Yenişehir Belediyesi, sıfır atık çalışmaları kapsamında tamamen kapalı ve 350 metrekarelik alandan oluşan Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’nin açılışını da yaptı. Cam, plastik, pet, kağıt, karton, metal ve naylon grubu atıkların toplanarak ayrıştırılacağı tesis, günlük 10 ton atık işleme kapasitesine sahip olacak. Türlerine göre ayrıştırılarak, paketlenecek olan atıklar düzenli olarak dönüşüm tesislerine sevk edilerek geri dönüşümü sağlanacak.

Sıfır Atık Projesi kapsamında organik atıkları toplayarak, kompost üreten, tekstil ve elektronik atıklar ile bitkisel atık yağları toplayan Yenişehir Belediyesi, sıfır atık konusunda çalışmalarını bir üst seviyeye taşıdı. Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’nin açılışı yapılarak, Yenişehir Çevreci Halk Kart’ı tanıtıldı. Açılış ve tanıtım toplantısına Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, oda ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Özyiğit, “Çevre aslında topyekün bir mücadele, atık diye bir şey olmadığını hepimizin keşfetmesi gerekiyor. Atıklar dönüşebilir, sürekli dönüşebilir.”

Yenişehir Belediyesi olarak sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda kapı kapı dolaştıklarını ve bilinçlendirme çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Başkan Abdullah Özyiğit, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Hacim olarak belki çok büyük değil ama işlevsel olarak bizim ve bizim amaçlarımıza ilerleme yolunda bize büyük bir enerji katan bu tesisimizin açılışına hepiniz hoş geldiniz. Yenişehir’de yola çıkarken, yönetim anlayışımızı 6 temel ilke üzerine kurmuştuk. Bunlardan biri de ‘Ekoloji’ ilkemizdi. Doğayı ve çevreyi korumak, geleceğe güzel ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak adına bu çalışmaları yürütüyoruz. Biz mahallelerde ev ev dolaşarak, bilgilendirme çalışmaları yaptık. Çevre mühendisi arkadaşlarımız, Sıfır Atık Şirketimizin yönetim kurulu üyeleri, meclis üyelerimiz kapı kapı gezdi, anlattı. Önemli bir mesafe aldık. Çevre aslında topyekün bir mücadele, atık diye bir şey olmadığını hepimizin keşfetmesi gerekiyor. Atıklar dönüşebilir, sürekli dönüşebilir. Onlar yeni kaynaklara evrilir ve tekrar ekonomi olarak hayatımıza kazandırılabilir, çevreyi de korumuş oluruz.”

“Yenişehir’deki 100 bin konutun tamamında bu atık yönetimini gerçekleştireceğiz.”

Yenişehir Çevreci Halk Kart ile hem çevreyi koruyacaklarını hem de aile ekonomisini güçlendireceklerini kaydeden Başkan Özyiğit, “Yenişehir Çevreci Halk Kart’ımız teşvik olarak kullanacağımız güzel bir araç. Bir vatandaş istese bu kartla bir ayda aile ekonomisine 3 bin TL katkı yapabilir. Burada bir taşla bir kaç kuş vurmuş oluyoruz. Hem çevreyi koruyoruz, hem aile ekonomisini güçlendiriyoruz. Bugünkü tesis de bizim topladığımız ambalaj atıklarını başka tesislere vermek yerine işlenmiş, ayrıştırılmış, sıkıştırılmış vaziyette direk hammadde üreticisine ulaştırabileceğimiz bir tesis. Bunun arkası gelecek Sayın Başkanım, inşallah bunu geliştireceğiz. Yenişehir’deki 100 bin konutun tamamında bu atık yönetimini gerçekleştireceğiz. Yenişehir Çevreci Halk Kart herkesin Yenişehir’de kullandığı bir araç olacak, bu yolda ilerleyeceğiz. Bugün bu açılışa katılarak, bizlere güç kuvvet verdiğiniz için öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanıma, meclis üyelerime, muhtarlarıma, Yenişehir Belediyesi çalışanlarına ve Yenişehir halkına buradan ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Başkan Seçer, “Çevre kirliliğinin tesir ettiği çok geniş alanlar var.”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise yaptığı konuşmada Yenişehir Belediyesinin çevreyi korumak amacıyla hayata geçirdiği çalışmanın önemli olduğuna işaret etti. “Yapılan iş bizim için de önemli yani toplanan atıkların ayrıştırılarak, tarafımıza ulaştırılması bizim için arzu edilen bir durum, bizim işimiz kolaylaşıyor.” ifadelerini kullanan Başkan Seçer, “Çevre kirliliğinin tesir ettiği çok geniş alanlar var. Şikayet ettiğimiz sivri sinekten kara sineğe, çevre sağlığına, insan sağlığına, toplum sağlığına, küresel ısınmaya inanılmaz etkilediği alanlar var. Şimdi buradaki konu başta bilinç konusu, bir kere Sayın Başkanı ve ekibini kutluyorum. Bu yapılan yatırım önemli bir yatırım. Dedi ki kantitatif olarak, yani boyut olarak size küçük gelebilir, 2 milyonluk bir yatırım ama aslında çok önemli bir farkındalık yaratıyor, bunun olması lazım. Yapılan iş bizim için de önemli yani toplanan atıkların ayrıştırılarak, tarafımıza ulaştırılması bizim için arzu edilen bir durum, bizim işimiz kolaylaşıyor. Cam aynı torba içinde, kağıt parçası aynı torba içerisinde, organik bitkisel atık vb. aynı torba içinde aslında hepsinin bir ekonomik değeri var. Her birini ayrıştırırsak, tekrar geri dönüşüm sayesinde ekonomiye kazandırıyoruz.” diye konuştu.

“Belediye çevreyi yapıyor, yolu yapıyor, insanlara sosyal kültürel hizmetler sunuyor. Bir toplum yaratıyor.”

Sosyal demokrat belediyeciliğin önemine dikkat çeken Başkan Vahap Seçer, “CHP belediyeciliği hakkını vererek yaptığınız zaman gerçek belediyecilik. Dünyada iyi belediyecilik, sosyal demokrat belediyecilik olarak anılır. Bu konudaki en maruf ülke Fransa’dır. Belediyeler çok önemli kurumlar, aslında bir toplumun resmini çiziyor. Belediye çevreyi yapıyor, yolu yapıyor, insanlara sosyal kültürel hizmetler sunuyor. Bir toplum yaratıyor. Merkezi hükümet makro anlamda politikalar yapıyor ama insanların yanında olan yerel yönetimlerdir. Merkezi yönetimdeki bürokratı vatandaş pek görmez. Orada görevli siyasetçiyi de görmez ama belediye başkanını, meclis üyeleri, muhtarları, belediye çalışanlarını doğal olarak o bölgede, yerelde yaşadığı için hep karşısında görür. Soruna hakim olan halkı tanıyan belediyedir, belediye başkanıdır, yerel seçilmişlerdir. Şunu övünerek söylüyorum; 2019’dan bu yana 11 büyükşehir belediye, yaklaşık olarak 50 il belediyeleri, 250 belediye, belde belediyeleri, ilçe belediyeleri. Her başkan mevcut koşullarda olağanüstü

çalışıyor. Koşullarımız kolay değil. İktidar başka bir anlayış ve farklı bir anlayış yöntemi, gerginleşen siyaset, Türkiye’nin geldiği siyasal ortam, siyasal atmosfer içerisinde, siyasal gerginlikler içerisinde görev yapmaya çalışan belediye başkanları, empati yapmanızı istiyorum. Bizim hata yapma şansımız yok. Bu koşullarda, mevcut imkanlarla hani kimse ‘yürü ya kulum’ demiyor, kimse destek vermiyor, herhangi bir kurum destek vermiyor. Bu ortamda yapılan hizmetler için Türkiye’deki tüm belediye başkanlarını, seçilmiş yerel yöneticileri, belediye bürokratlarını ve çalışanlarını kutluyorum. Gerçekten olağanüstü bir gayret gösteriyorlar. Burada Yenişehir’de, Mezitli’de, Tarsus’ta, Mersin Büyükşehir’de, Adana’da yine CHP’li belediyeler ya da İstanbul, Ankara, Antalya bunlar hiç fark etmiyor. Sizleri kutluyorum Sayın Başkan bu projenin daha da genişletilerek, daha da farklı belki de teknolojik yöntemler kullanılarak diğer belediyelere de örnek olmasını diliyorum, başarılarınızın devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.