BAŞKAN GÜLTAK - AKDENİZİN ALTIN ÇAĞI BAŞLIYOR

Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, geçen 5 yılda gerçekleşen hizmet ve yatırımların yanı sıra yeni döneme ilişkin proje ve çalışmaları, basın tanıtım toplantısı ile Mersin kamuoyuna anlattı.

Siyaset Yayın: 08 Mart 2024 - Cuma - Güncelleme: 08.03.2024 19:02:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 13 dk.
Google News

Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, geçen 5 yılda gerçekleşen hizmet ve yatırımların yanı sıra yeni döneme ilişkin proje ve çalışmaları, basın tanıtım toplantısı ile Mersin kamuoyuna anlattı.

Yeni dönemde Akdeniz’in adeta altın çağını yaşayacağını vurgulayan Başkan Gültak; “Akdeniz’de 5 yılda hayata kattığımız, ilçemizi her alanda değiştirip dönüştüren, hiçbir ayırım yapmadan herkese ve her kesime dokunan hizmetlerimiz birer fragmandı, film 31 Mart’tan sonra başlıyor. Yeni dönemde Akdeniz’in altın çağı başlıyor” dedi.

Bir otelin salonunda düzenlenen toplantıya; Eski Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan, Eski Hazine Maliye Bakanı ve Mersin Milletvekili Nureddin Nebati, AK Parti MKYK Üyesi Mustafa Sever, Mersin Milletvekilleri H. Sibel Söylemez ve Ali Kıratlı, MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal, Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan, AK Parti ve MHP İl Başkanları, kadın ve gençlik teşkilatları, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yerel ve ulusal medyadan çok sayıda gazeteci katıldı.

Akdeniz Belediyesi’nin 5 yılını özetleyen; kadınlar, gençler ve çocuklar için hayata geçen hizmetlerin; kentsel dönüşüm, eğitim, istihdam, kültür, sanat, spor ve meslek edindirme projelerinin anlatıldığı filmin ardından sunum yapan Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ederek konuşmasına başladı.

“Her kesimi kucaklayıp herkesin belediye başkanı olduk”

Akdeniz’de gönüller yapmaya geldiklerini söyleyen Başkan Gültak; “Akdeniz’de maalesef sevgi ve gönül işleri biraz sıkıntılıydı. Huzursuzluk, kargaşa, aksiyon filmi gibi… Devamlı aksiyon vardı Akdeniz’de. 2019’da ilk hedefimiz, sevgi dilini, barış, kardeşlik dilini kullanarak, kimseyi ayrıştırmadan, herkesi kucaklayarak, herkesin ve her kesimin belediye başkanı olmak için geldik. Ve bugün geldiğimiz noktada artık Akdeniz’de huzur var, kardeşlik var. Kimse dilinden, dininden, mezhebinden dolayı artık Akdeniz’de ayrıştırılmıyor. Herkes kardeş! Geçmişteki huzursuzluk ve güvensizlik bitti” dedi.

“Mersin, limanı ile İstanbul’la yarışabilecek bir ildir”

Başkan Gültak, Akdeniz’in yıllarca ihmal edilip unutulduğunu ve mağdur edildiğini söyleyerek, “Dünyanın birçok ülkesinde liman şehirlerini gördüm. Eğer bir yerde liman varsa, orada zenginlik

vardır, medeniyet vardır, refah vardır. Ama ne hikmetse bizim Mersin Limanı; dünyanın en önemli limanlarından biri olmasına rağmen o zenginliği yakalayamamış. Çünkü bugüne kadar Akdeniz’i yönetenlerin, bunlarla ilgili hayalleri, girişimleri olmamış. Bir şeyleri hep halının altına süpürmüşler.

Geldik, tüm gerçekliğiyle bunları ortaya koyduk. Sonuç itibariyle artık Akdeniz gelişmeye başladı. Liman burada olup kapasitesi arttığı sürece Akdeniz’in kaderi ilk 100’ler değil, ilk 10’un içinde olacak. Mersin, İstanbul ile yarışabilecek bir vilayettir. Türkiye’de Marmara Bölgesi’nin alternatifi olan tek bölge de Çukurova Bölgesi’dir; Mersin ve Adana’dır. Bir yandan enerji hatları, bir yandan limanınız, bir yandan Türkiye’nin en büyük Çukurova Limanı, hızlı tren de geliyor. Artık Mersin’in önünde kimse duramaz” diye konuştu.

“Şehrin kalkınmasını istiyorsanız yapacağınız ilk iş imardır”

İmar planlarının önemine de değindiği sunumunda Başkan Gültak şöyle konuştu; “Bir şehrin, bir belediye başkanının en önemli işi imar yapmaktır. Eğer şehirde imar yoksa siz orada medeniyetten, kalkınmışlıktan, zenginlikten bahsedemezsiniz. İmar; şehirlerin anayasasıdır. Yapmazsanız, kaçak binalar ortaya çıkar, sanayileşme ile konutlaşma iç içe geçer. Caddeleri cadde olmaz, altyapısı sağlam olmaz. Dolayısıyla siz eğer bir zenginlikten, şehirden ve kalkınmışlıktan bahsedecekseniz, ilk yapacağınız iş imardır.

İmarsız yapılan her şey kötüye gider; Akdeniz’de olduğu gibi. Kente, 30 yıldır tarım görüşleri gelmemiş. Yenişehir’de, Mezitli’de, Toroslar ve Akdeniz’de, kısmen de Tarsus’ta tarım görüşü gelmediği için, çaba gösterilmediği için imarsız kalmış. Sonuç; kaçak ve önlenemeyen düzensiz yapılar, diğer ilçelerde yüksek maliyetli evler ve kiralar… Bir dönem Mersin; Türkiye’nin en ucuz gayrimenkulüne ve kirasına sahipken, son yıllarda İstanbul ile yarışır hale geldi. Bunu en büyük nedeni, imarların zamanında yapılmamasıdır.

Bakanlarımız ve milletvekillerimiz ile çalışarak tarım görüşlerini 30 yıl sonra, 2021 yılı başında getirdik. Sonrasında da Mersin Büyükşehir Belediyesi, geç de olsa 5 binlikleri yaptı ve 6-7 ay önce bize teslim etti. Şimdi biz, Hal’den Deli Çay’a kadar olan yerlerin binliklerini ihale ettik ve şu an çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki dönem bitecek. Deli Çay’dan Nacarlı’ya kadar olan alanların zemin etütlerini yaptırıyoruz. Bugüne kadar bununla da uğraşılmamış. Zira bir yerin zeminini bilmiyorsanız imar da yapamıyorsunuz. Hiç kimse bunları hesaplamamış. Şu an bunlarla da uğraşıyoruz. İkinci dönemimizde Allah’ın izniyle oranın binliklerine de başlayacağız.”

“Yeni dönemde 10 binlerce insanımıza istihdam kapıları açılacak”

Sözlerini; “İmar deyip geçmeyin! Binlerce hektar arazi; lojistik, sanayi ve depolama alanı olarak açılacak” diyerek sürdüren Başkan Gültak, “Limanın genişleme ihalesi verildi ve proje 3 yılda bitiriliyor. Yüzde 30 kapasiteli limanımız büyüyor. Bu şu demek; Yeni lojistik, yeni depolama, yeni sanayi alanlarına ihtiyaç var demek. Peki, siz, limanın büyüme kapasitesini nereye sığdıracaksınız? Toroslar olmuyor, Yenişehir, Mezitli hiç olmaz. Tek alternatifiniz kalıyor… Akdeniz! İşte bu, imarı da zamanında bitirdiğinizde, büyüme ile paralel gittiğinden dolayı, liman büyüyor, hızlı tren, Çukurova Havalimanı açılıyor.

İmarlar da geldiğinde 10 binlerce insanımıza istihdam imkânı açılacak. Bunun önüne kimse geçemez artık. Dolayısıyla imarlarımız da o dönemde hazır olmuş olacak, bu potansiyel olduğunda. İş adamlarımız geldiğinde artık Onlara ‘imarımız yok’ demeyeceğiz. Son 1 buçuk yıldır ilk 100

şirketin en az yarısı, ya kendileri telefonla arıyor veya CEO’larını yolluyorlar, Akdeniz’de yatırım yapmak istiyorlar. Çünkü Marmara’dan korkuyor artık insanlar. Depreme takılmayacak, limanı yanında, navlun fiyatlarına takılmayacak, her türlü masraftan kurtulacakları tek bir il var Mersin; ilçe var Akdeniz… O yüzden İstanbul’un, Türkiye’nin en büyük firmalarının gözü Akdeniz’de. Ama tek istedikleri, imardan bile önce huzur. Huzur olmazsa hiçbiri gelmez” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ve Avrupa’dan binlerce sporcu Mersin’e gelecek”

Yeni dönemde hayata geçecek Çamlıbel Su Sporları Merkezi Projesi’ni de anlatan Başkan Gültak, “Üzülerek söylüyorum; Mersin, 321 kilometre sahil bandına sahip bir il. Ama bugüne kadar bir büyükşehir veya ilçe belediye başkanı, bu denizden faydalanmayı düşünmemiş. Denizini, balığını anlatmıyoruz, tesisler kurmuyoruz. Bodrum’da, Muğla’da, İzmir’de Antalya’da var tesisler. Bizim ne eksiğimiz var? Biz onlardan daha zenginiz. Ama kimse bununla uğraşmamış.

Türkiye Yelken Federasyonu yetkilileri ile görüşmelerimiz sonucu bu fikir ortaya çıktı. ‘Türkiye’nin birçok yerinde yelken şampiyonaları yapıyoruz, ama Mersin’de yapamıyoruz. Çünkü tesis yok, tekneleri, yelkenlileri indirecek yer yok’ dediler. Serüven öyle başladı; Spor Bakanlığı’nın izni ve Çevre Bakanlığı’nın da bizzat Vali Bey ile birlikte imarlarını hazırladık ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk. Sayın Nebati Bakanımız yoğun ilgi gösterdi. Sonuçta da Cumhurbaşkanımız, ‘yap-işlet-devret’ modeli ile projeyi imzaladı. Şu an Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü’nde ihale aşamasında. Nihayetinde burada Avrupa ve Türkiye yelken şampiyonaları, final ve lig ayakları düzenlenecek. Türkiye ve Avrupa’dan binlerce sporcu kentimize gelecek ve yarışacak. Bu da Mersin ve Akdeniz’in marka değerini yükseltecek, aynı zamanda turizm gelirlerinin artması demektir” diye konuştu.

“Söz veriyorum; yeniden herkesin ve her kesimin belediye başkanı olacağım”

Sunumunu, yeni dönemde hayata geçecek kentsel dönüşümü, Karaduvar balık festivali ve Esenli üzüm şenliği, eğitim, kültür, spor, istihdam ve yatırım projelerini; Akdeniz’e kazandırılan yeni parklar ile yeşil alanları anlatarak sürdüren Başkan Gültak, özellikle kentsel dönüşüm projelerinin önemine değinerek şöyle konuştu;

“Mesele; Devlet, mesele Mersin ve Akdeniz olunca ben deli olurum. Çünkü risk almadan hiçbir şey yapamazsınız. Biz Akdeniz’e koltuk için gelmedik. Riskse risk! Her şeye girişiriz, yeter ki doğrular ortaya çıksın. Çay, Çilek, Şevket Sümer, Güneş, Barış, Bahçe, Turgut Reis mahallelerindeki insanlarımızın kaderi değil bu şekilde yaşamak, çocukların kaderi değil!

İşte Çay Mahallesi’nde 500 modern konut bitti. Barış, Çilek, Turgut Reis ve Bahçe’de, en az bin konut daha yapmayı planlıyoruz. Bir kısım projelerimizi TOKİ’ye teslim ettik, Bakanlık onayını bekliyoruz. Akdeniz’de daha çok iş yapacağız. Ülkemiz için, bu kentte yaşayan kardeşlerimiz için çalışacağız; kardeşliğin, barışın, huzurun kalıcı olması için hizmet vermeye devam edeceğiz. Herkesin ve her kesimin belediye başkanı olacağımın sözünü yine veriyorum. Bütün bunlar fragmandı, film yeni başlayacak.”

Çağlayan; “Gültak Başkana, 2019’da olduğu gibi yine kefilim”

Eski Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan ise konuşmasında, Akdeniz’i 5 yıl içinde tamamen değiştiren, herkese dokunan hizmet ve çalışmalarından dolayı Başkan Gültak’a teşekkür etti, yeni dönemde de Gültak’ı desteklemeye, yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizdi. “Dünyada en zor şeylerden biri de kefil olmaktır” diyen Çağlayan; 2019 yılında belediye

seçimlerinde ben de bir Kürt olarak, Akdeniz’i çok önemseyen bir kardeşiniz olarak, Mustafa (Gültak) kardeşimiz aday olduğunda özel görüşmeler, toplantı ve mitingler yaptım. Hemşerilerime, arkadaşlarıma, ‘Mustafa kardeşimi 1 defa deneyin, 1 defa Türkiye’de belediyeciliğin babası Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Partisi’ni deneyin, aradaki farkı göreceksiniz’ dedim. Beğenirseniz, durmak yok, yola devam! Beğenmezseniz 5 yıl sonra mühür sizde, Süleyman sizsiniz, mührünüzü geri alırsınız. Ama şimdi samimiyetle söylüyorum; yaptıklarını büyük bir gururla, heyecan ve zevkle izledim. Onun için emeği geçen bütün kardeşlerimi, başta Başkanımız olmak üzere bütün kardeşlerimi, dostları gönülden teşekkür ediyor ve selamlıyorum” diye konuştu.

“Mustafa Gültak’ın kalfalık dönemini de birlikte yaşayacağız”

Toplantıda son olarak söz alan önceki dönem Hazine ve Maliye Bakanı ve Mersin Milletvekili Nureddin Nebati de konuşmasında; “Akdeniz, Akdeniz’e sığmaz oldu. İnsanlar, isimleri ile müsemmadır. Akdeniz ilçesine de Akdeniz ismini verdiğiniz zaman aslında tüm Akdeniz’i teşmil edecek şekilde bir hareket getirmek gibi bir hareket getirmek gibi bir sorumluluk yüklenmiştir sizlere.

Şimdi görüyorum ki Mustafa Gültak kendini aşmış. Akdeniz’i farklı bir konuma getirmiş, farklı bir yere taşımış ve bundan sonra da bunu çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirecek. Akdeniz; birliğin, beraberliğin, kardeşliğin; ama aynı zamanda hizmetin de merkezi haline gelmiş. Mersin’i; öncesinde bilen fakat son 1 yıldır adeta kendisine çeken, meftun eden bir yapısı gereği söylüyorum; Mersin, çok daha farklı hizmet ve farklı yapıya dönüşmeyi hak eden ender illerimizden bir tanesi. Merkezi de Akdeniz… Önümüzdeki süreçte inşallah Mustafa Gültak, Akdeniz’de ortaya koyduğu bu performansı çok daha fazlasıyla yerine getirecektir. İlk dönemi çıraklıktı, şimdi inşallah kalfalık dönemini de yine Mustafa Gültak ile birlikte yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra basın tanıtım toplantısı, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.