21. MERSİN ULUSLARARASI MÜZİK FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

“Dayanışma, iyileşme ve aydınlanma” temasıyla bu yıl 22-24 Eylül 2023 tarihleri arasında düzenlenecek 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali tanıtım programında konuşan, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Nuran Kurtuluş, “Ana hedefimiz, ‘müzik, insanlığın

Sanat Yayın: 14 Eylül 2023 - Perşembe - Güncelleme: 14.09.2023 07:38:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 8 dk.
Google News

 “Dayanışma, iyileşme ve aydınlanma” temasıyla bu yıl 22-24 Eylül 2023 tarihleri arasında düzenlenecek 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali tanıtım programında konuşan, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Nuran Kurtuluş, “Ana hedefimiz,  ‘müzik, insanlığın uluslararası dilidir’ ilkesinden yola çıkarak, kentimiz, bölgemiz, ülkemiz ve tüm insanlığın, evrensel müzikle buluşmasını sağlamaktır” dedi.

21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali için geri sayım başladı. “Dayanışma, iyileşme ve aydınlanma” temasıyla bu yıl 22-24 Eylül 2023 tarihleri arasında düzenlenecek festivalin tanıtım programı Divan Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı. Programa, Mersin Vali Vekili Alp Eren Yılmaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aslan, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Çapar, Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Berna Dinç, Mersin Uluslararası Müzik Festivali Onursal Başkanı Selma Yağcı, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının temsilcileri ile festival yürütme kurulu üyeleri, Sanat Etkinlikleri Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, sponsorlar ve çok sayıda sanatsever katıldı. Programa saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, genç yetenek Ecmel Neva Bildik’in keman dinletisi ile devam edildi.

FESTİVAL KENT ÖDÜLÜ SELMA YAĞCI’YA VERİLECEK

21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Sanat Kurulu Üyesi Caner Akgün’ün programın tanıtımını yaptığı konuşmasında, 7 etkinliğin 3 gün boyunca süreceğini ifade etti. Akgün, “Bir şehri sanatla diri tutmanın en önemli faktörü sağlam kent kimliğinin oluşmasıdır. Bu yıl Festival Kent Ödülü, şüphesiz Mersin’in bilinirliğine katma değer sağlayan, kentimizin sanatla anılmasında her daim ışığımız olan, kıymetli büyüğümüz Sayın Selma Yağcı’ya verilecektir” dedi.

FESTİVAL SANAT ÖDÜLÜ YALÇIN TURA’NIN

Akgün, “Bu yıl Festival Sanat Ödülü’nün 20 yılı aşkın bir süre film müziği besteciliği yaparak, aralarında “Keşanlı Ali Destanı”, “Yılanların Öcü”, “Umutsuzlar” gibi 50’yi aşkın Türk filminin müziğine imzasını atan, tarihle günümüz arasında köprüler kuran müzik felsefecisi Yalçın Tura’ya verilecektir. Geleneksel makamlardan halk müziğine,  senfoni müziğinden caza uzanan geniş yelpazede çalışmış Çağdaş Türk Müziğinin önemli bestecisi Yalçın Tura’yı yürekten tebrik ediyoruz” diye konuştu.

GENÇ YETENEK ÖDÜLÜ BİLDİK’İN

Akgün, Prof. Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü’nün ise henüz 4 yaşında sanat yaşamına adım atan, Ecmel Neva Bildik’e verileceğini söyledi. Akgün, “2020 yılında Brüksel’de düzenlenen 13. Arthur Grumiaux Yarışmasında 2. lik ödülü alan, 2021 yılında Uluslararası Müzik Akademisi tarafından düzenlenen dünyaca ünlü kemancı Svetlin Rossev’in ustalık sınıfına burslu olarak kabul edilen, Haziran 2022’de Fransız ArtimeA Derneği tarafından düzenlenen 6. Nouvelles Etoiles yarışmasında 1.lik ödülü alan genç yeteneğimiz Ecmel Neva Bildik’i tebrik ediyoruz” şeklinde konuştu.

“MÜZİK İNSANLIĞIN EVRENSEL DİLİDİR”

21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yönetim Kurulu Başkanı Nuran Kurtuluş ise Cumhuriyetin 100. yılına vurgu yaptığı konuşmasında, “Anadolu’da çok sesli müziğin fitilini ateşleyen Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını şükran ve özlemle anıyoruz. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin ana hedefi,  ‘müzik, insanlığın uluslararası dilidir’ ilkesinden yola çıkarak, kentimiz, bölgemiz, ülkemiz ve tüm insanlığın, evrensel müzikle buluşmasını sağlamaktır” dedi.

“KATKI SUNAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Kurtuluş, “Geçtiğimiz 21 yılda uluslararası sanat kurumları ile olan ilişkiler gözle görülür bir şekilde artış göstermiş ve festivalde yer almak isteyen sanatçılardan da önemli başvurular alınmıştır. Yakalanan bu ivme ile Mersin Uluslararası Müzik Festivali kültür ve sanat ortamında daha bilinir hale gelmiştir. Bizler bu sorumluluk bilinci ile 21.’sini düzenleyeceğimiz festivalimizde hepimizin hassasiyetini gözeterek yolumuza devam etmek istedik. Bu bağlamda katkı sunan herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ BİR GÖREV ÜSTLENİYORUZ”

Sanat Etkinliği Derneği Başkanı Halil Delibaş ise konuşmasında, “21 yıldır olgunlaşarak gelişen festivalimiz ile sanatseverlerimizi ülkemizin ve dünyanın değerli sanatçıları ile buluşturuyoruz. Bunun yanında ilimizi ve bölgemizi tanıtma anlamında çok önemli bir misyon ile, Atamızın sanatla ilgili ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ ifadesi kapsamında önemli bir görev üsleniyoruz. Festivalimiz bu ana misyonun yanında, başarılı genç sanatçıları teşvik etmek, başarılı sanatçıları ödüllendirmek, sanat ve kültür platformlarının artmasını sağlamak olarak dolaylı etkiler de yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.      

“BÖYLE BİR ŞEHİRDE İDARECİLİK YAPMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

Mersin Vali Vekili Alp Eren Yılmaz ise festivalin kente hayırlı olmasını temenni ederek, “Biz ekonomide, tarımda, ticarette, turizmde atak yapmış marka şehirlerden biri haline geldik. Bunu kültür sanat ve sporda da aldığımız büyük başarılarla perçinleyip gerçekten Türkiye’nin incisi olmak konumunda hızla ilerlediğimizi belirtmek istiyorum. Ciddi bir kültürel mirasa sahibiz. Çok ciddi adımlar atıyoruz. Böyle bir şehirde idarecilik yapmaktan gurur duyuyorum. 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde de emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Nice festivallerde bir araya gelerek şehrimizi uluslararası alanda tanıtmayı ümit ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından program, 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne katkı sunanlara verilen teşekkür belgelerinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

FESTİVAL PROGRAMI

AÇILIŞ KONSERİ GENÇ YILDIZ VARY’DEN

Festival, 2017 yılında çıkardığı Voice of the trumpet adlı ilk albümünün ardından otoriteler tarafından ‘Trompetiyle sansasyonel bir etki yaratan genç yıldız’ olarak tanımlanan 24 yaşındaki Warner Classic sanatçısı Lucienne Renaud Vary’nin açılış konseri ile perdelerini açacak. Genç yıldız, 22 Eylül 2023 tarihinde saat 20:00’da Mersin Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle bir araya gelecek.

CUMHURİYETE SAYGI DURUŞU SEÇKİSİ

Cumhuriyete saygı duruşu niteliğindeki ‘Cumhuriyetimizin 100. yılına özel Bir Çift Söz’ seçkisi 23 Eylül 2023 tarihinde saat 16:00’da Mersin Üniversitesi Nevit Kodallı Salonu’nda gerçekleşecek. The Guardian’ın ‘teknik mükemmelik’ diye nitelediği, Yehudi Menuhin ve Henryk Wieniawski yarışmalarının birincisi, çağın önde gelen keman virtüözlerinden Soyoung Yoon ve genç kuşağın en önemli şeflerinden Tolga Atalay Ün 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde aynı sahneyi paylaşacak. Etkinlik, 23 Eylül 2023 saat 20:00’da Mersin Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

FESTİVAL KAPANIŞ ETKİNLİĞİ HÜKÜMSÜZ CAZ SEÇKİSİ İLE OLACAK

Festivalin kapanış gününde Etnomüzikolog Arzu Haksun ile Vurmalı Çalgılar Sanatçısı Emre Günay çocuklar ve yetişkinler için şifa atölyeleri düzenleyecek. 24 Eylül 2023 Pazar günü Çocuklar için Ritim Atölyesi saat 16:00’da, O Da Tekfen konseri saat 17:00’da ve Ses’in Beden Üzerindeki Yolculuğu ise 18:30’da  Mezitli Mutlu Yaşam Köyü’nde olacak. Öte yandan kadın mahkumlara cezaevlerinde ulaşmak ve onların yaşamına bir umut olmak için yeşeren ‘Hükümsüz Caz’ projesi ise saat 20:00’da yine Mezitli Mutlu Yaşam Köyü’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.