MERSİN İLİ MEZİTLİ İLÇESİ BOZÖN MAHALLESİ 3049 PARSEL RUHSATSIZ TOKİ PROJESİ

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak yaptığımız incelemelerde orman vasıflı arazilerin geçmiş dönemde özellikle ilgili kurumlar tarafından korunmadığı ve söz konusu arazilerin bazılarının amaçları dışında ( Konut alanı, depolama alanı, hayvancılık t

Güncel Yayın: 24 Kasım 2023 - Cuma - Güncelleme: 24.11.2023 11:24:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak yaptığımız incelemelerde orman vasıflı arazilerin geçmiş dönemde özellikle ilgili kurumlar tarafından korunmadığı ve söz konusu arazilerin bazılarının amaçları dışında ( Konut alanı, depolama alanı, hayvancılık tesisi) olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.

Söz konusu orman dışına çıkartılan alanlardan olan Bozön Mahallesi 3049 numaralı parsel üzerine; Toplu konut idaresi tarafından mevcut durumda binalar inşa edilmektedir.

Söz konusu proje tarafımızca incelendiğinde söz konusu parselin 1/100000 ölçekli çevre düzeni planında ORMAN ve TARIM arazisi vasfında olduğu tespit edilmiş olup proje yapılan alanlar da 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları bulunmamaktadır.

Ayrıca inşaatı başlayan söz konusu projenin herhangi bir kurumdan yapı ruhsatı ve resmi herhangi bir belgesi bulunmamaktadır.

Kentler de özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra kaçak yapılaşmaların felaketle sonuçlandığını en acı tecrübe ile yaşayıp gördük. Toplum olarak gelecekte yaşanabilir kentler inşa etmek istiyor isek kaçak yapılaşma ya engel olmalıyız.

Bütün bu süreçler yaşanır iken Toplu Konut idaresinin herhangi bir imar planları olmayan bir bölgeye, mimari ve temel mühendislik projelerinin onayı alınmadan inşaat sürecine başlamasını TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kabul etmiyoruz.

Kentimiz de Ortadoğu ve kuzey Avrupa da yaşanan savaşlardan dolayı aldığı göçler ve 6 Şubat depreminden sonra gelen vatandaşlarımız ile birlikte nüfusumuz da olağan dışı bir artış yaşanmıştır. Bu artışın sonucunda kentimizin özellikle teknik altyapı alanlarında problemler yaşanmaya başlanmış ve merkezi yönetimin destek vermesi gerektiği bir çok kez hem tarafımızca hem de diğer kurumlarca iletilmiştir.

Bu nüfus artışının sonuçları yerel yönetimler ve kentte yaşayan vatandaşlarımız tarafından özveriyle karşılanır iken Merkezi yönetimin Mersin kentini deprem bölgesi ilan etmemesine rağmen Toplu Konut İdaresi kentimizi deprem bölgesi olarak görmekte ve deprem bölgesi için çıkartılan kanun hükmünde kararnameyi esas alarak Bozön Mahallesin de başladığı kaçak inşaatları kabul etmiyoruz.

Aynı idare söz konusu projeye başlamadan önce Bozön ve Çavak Mahallelerinde orman vasfından çıkarttığı araziler üzerinde sosyal konut projesi üretmek istemiş ancak bu alanların kent merkezinden uzak, teknik altyapısı olmadığı bizler ve kamuoyu tarafından lanse edilmiştir. Söz konusu idare maalesef ki 6 Şubat depremlerini fırsat bilerek bu alanlarda projeler üretip kaçak olarak inşaata başlar iken;  Kent merkezinde de hazine ye ait imar planları tamamlanmış sosyal konut projesi olabilecek yerleri de kendi üzerine geçirip ihale usulüne göre satışlarını yapması aslında kurumun kentimize bakışını da açıkça göstermektedir.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak söz konusu imar planları, mimari ve mühendislik projeleri olmayan kaçak inşaatın ilgili belediyesi tarafından gerekli işlemlerinin yapılmasını beyan eder konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.  

 

TMMOB MERSİN İL KOORDİNASYON KURULU BİLEŞENLERİ

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilciliği

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi

TMMOB Fizik Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilciliği

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilciliği

TMMOB İç Mimarlar Odası Mersin Şubesi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilciliği

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilciliği

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilciliği

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilciliği

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi

TMMOB Mimarlar Odası Mersin Şubesi

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Mersin İl Temsilciliği

TMMOB Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilciliği

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.