PİLATES VÜCUDA GÜÇ VE ESNEKLİK VERİYOR

Pilates; gücü, esnekliği ve vücut farkındalığını geliştiren ve fiziksel zindelik için kapsamlı bir yaklaşım haline getiren bir antrenman yöntemidir.

Sağlık Yayın: 19 Ağustos 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 19.08.2023 18:27:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Pilates; gücü, esnekliği ve vücut farkındalığını geliştiren ve fiziksel zindelik için kapsamlı bir yaklaşım haline getiren bir antrenman yöntemidir. Pilates, yeni başlayanlardan ileri düzey uygulayıcılara kadar geniş bir grup için faydalı olabilir. Memorial Wellnes Medikal Fitness Bölümü’nden Medikal Fitness Uzmanı Hasan Ercan, pilates hakkında bilgi verdi.

Pilates kendine ait antrenman kuralları ve yine kendine özel olarak bu yöntem için geliştirilen ekipmanları olan temel anlamda vücudu bir bütün olarak ele alan, duruşun düzelmesine yardımcı olması, kasların sıkılığının artırılması, esnekliğin ve kuvvetlenmenin artması, vücuda kaslar, eklemler, tendonlar, bağlar gibi doku ve organların yaptığı baskıyı azaltıcı, eklem hareket bütünlüğünü sağlayıcı, sağlık ve mental yönden çok sayıda katkı sağlayan antrenman yöntemidir.

Hareketsiz yaşam sağlığı olumsuz etkiliyor

Gelişen teknoloji, eskiçağlarda insan bedeni ile yapılan yorucu yıpratıcı hatta ölümlere sebep olabilecek ağırlıktaki işleri neredeyse oturduğumuz yerden kolaylıkla yapabilecek seviyelere kadar getirmiştir. Bu olumlu katkıların yanında, teknoloji farkına varmadan hayatımızı kısıtlamış beraberinde hareketsizliği getirmiş, hareketsizlik ise günümüz dünyasın da sağlığı bozucu en temel problemlerden olmuştur. Hareketsizlik ile oluşan sorunlardan kurtulmanın çareleri aranırken 2. Dünya savaşında Joseph Pilates adında savaşta görevli bir fizyoterapistin tedavi ettiği yaralı erlerin yüksek bağışıklığa ulaşıp çabuk iyileşmeleri ve o dönem de çok yaygın olan veba salgınından kurtulmaları ile popülerliği ismi gibi pilates olan antrenman yöntemi tanınmış ve bütün dünyada duyulmaya başlamıştır. Faydaları bu yazılanların ötesinde olan pilates, sıkılaşmayı, duruşun düzeltilmesi, eklemlerin ve kasların açılıp esnemesi, nefes alıp vermenin düzenlenmesi ve kuvvetlenme gibi çok sayıda fayda sağlamaktadır.

Pilatesin sağlığa birçok faydası bulunuyor

Diğer spor dallarından farklı olarak sporun uygun yapılmadığı veya fazla yüklenme sonrası oluşabilecek travma ve baskılanmaların görece daha az olduğu, sporun beden üzerinde yarattığı olumsuzluklardan arındırılma oranı yüksek olması seçilebilirliğini kolaylaştıran etmenlerdendir. Bu sayede kurallara sadık kalınması halinde spor yaparken karşılaşılabilecek olası yan etkiler pilatesde daha az görülür. Pilatesin sağlığa olan faydaları bireysel olarak değişebilir. Düzenli olarak çalışma ancak istenilen hedeflemeye ulaşmayı mümkün kılacaktır. Pilatesin nefes, core aktivasyonu, merkezleme, hizalanma, mobilizasyon, stabilizasyon gibi pilates antrenman kurallarına sadık kalınması halinde sıkılaşma, duruşun düzeltilmesi, kas gerginliklerine bağlı ağrıların azaltılması, kasların kuvvetlendirilmesi gibi fayda sağlayıcı etkileri bulunmaktadır.

Minder üzerinde ve aletli olarak yapılabiliyor

Temel olarak Matwork ve aletli pilates olarak 2 çeşit pilates türü vardır. Matwork pilates; yerde minder üzerinde genel de ekipman kullanmadan veya az bir ekipman ile yapılan çalışmaları kapsar.  Aletli pilates; pilates için özel üretilmiş ekipmanlarıkapsar. Bu ekipmanlar sayesinde yapılması zor olan hareketler daha kolay ve etkili şekilde yapılabilmektedir.

Tecrübeli eğitmenler eşliğinde yapılması gerekiyor

Pilates; duruş bozukluğu yaşayan, mesleği gereği az hareket edip kas ağrıları yaşayanlar, genel olarak kas ağrıları, kas gerginlikleri ve güçsüzlükleri yaşayanlar, hareketsiz yaşam tarzı olanlar, fizik tedavi ve sakatlık sonrasında esneme ve güçlenmeye ihtiyaç duyanlar için uygundur. Herhangi bir pilates egzersiz programına başlamadan önce, bir uzmana danışmak ve egzersizleri doğru şekilde öğrenmek için alanında bilgi sahibi tecrübeli eğitmen eşliğinde çalışmak da verimli antrenman programı için önemlidir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.