TARSUS DOĞA PARKI 2023 YILINDA DA ZİYARETÇİLERİN GÖZDESİ OLDU  

Doğal yaşam alanı, hayvan tür ve popülasyon zenginliğiyle ziyaretçilerin en sevdiği yerlerden biri olan Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Doğa Parkı 2023 yılını da renkli ve hareketli geçirdi.

Güncel Yayın: 19 Ocak 2024 - Cuma - Güncelleme: 19.01.2024 14:57:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News
Doğal yaşam alanı, hayvan tür ve popülasyon zenginliğiyle ziyaretçilerin en sevdiği yerlerden biri olan Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Doğa Parkı 2023 yılını da renkli ve hareketli geçirdi. Yıl içerisinde yaklaşık 400 bin kişinin ziyaret ettiği Doğa Parkı, transfer edilen yeni türlerle zenginleşirken popülasyonu da arttı. 2023 yılında en çok doğum toynaklı grubunda olurken, yaban hayatında yaralanan 273 hayvan da Doğa Parkı’nda tedavi edildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarsus Doğa Parkı 2023 yılını oldukça hareketli geçirdi. Çukurova’nın en büyük doğa parkı ve rehabilitasyon merkezi olan Tarsus Doğa Parkı, bir yıl içinde 400 bin ziyaretçi ağırladı.
Hayvan popülasyonu arttı
Ağaçlar ve bitkilerle çevrili alanı, içinden geçen deresi ve etrafını saran Berdan Barajı ile doğal bir yaşam alanı olan Tarsus Doğa Parkı, bünyesinde bulunan hayvanlarla yine ilgi odağı. Farklı illerden de ziyaretçi sayısı oldukça fazla olan Doğa Parkı, hareketli bir yıl geçirdi.
Farklı şehirlerde bulunan hayvanat bahçelerinden bazı farklı türleri de bünyesine kazandıran Tarsus Doğa Parkı’nda 2023 yılı içinde en çok doğum da toynaklı gurubunda oldu. Yeni doğum ve transferlerle popülasyon sayısı 2 bin 700’e çıkan Tarsus Doğa Parkı’nda, yaban hayatında yaralanan 273 hayvan da tedavi edildi.
“Yaklaşık 400 bin ziyaretçi ağırladık”
Tarsus Doğa Parkı’nda Biyolog olarak görev yapan Yılmaz Ölmez, hareketli bir yıl geçirdiklerini belirterek, “2023 yılı bizim için hem ziyaretçi hem de hayvan sirkülasyonu bakımından çok hareketli geçti. Yaklaşık 400 bin ziyaretçi sayısına ulaştık. Bunların 23 binini ücretsiz ağırladığımız öğrenci arkadaşlarımız oluşturuyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlamış olduğu Minikbüs projesi kapsamında da öğrenci arkadaşlarımızı ağırladık” dedi.
“2 bin 700 bireye kadar çıkmış olduk”
Tarsus Doğa Parkı’nda hayvan çeşitliliğini artırdıklarını ifade eden Ölmez, “Erkek aslan dişi, zebra, erkek lama, ceylan, kuş türleri gibi hayvanları diğer hayvanat bahçeleriyle değişim yaparak buradaki tür ve çeşitliliği fazlalaştırdık. Bünyemizde 69 tür barındırıyoruz. Bu değişimlerle 2 bin 700 bireye kadar çıkmış olduk. Aynı zamanda koyun keçi gibi toynaklı grubumuzda; yırtıcı olarak sırtlanlarımızda, kurtlarımızda doğumlar oldu” diye belirtti.
Ölmez, doğada yaralanan hayvanlarında Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Müdürlüğü tarafından tedavi amaçlı getirildiğini kaydetti. Tedavisi yapılan hayvanların sayısını paylaşan Ölmez, “Yıl boyunca toplam 273 tane hayvanın tedavi ve rehabilitasyonunu yaptıktan sonra sağlığına kavuşturduk. İyileşenlerin doğa salımı yapıldı, iyileşmeyenler de Tarsus Doğa Parkı içerisine yerleştirildi”  ifadelerini kullandı.
“Leylekler yaşam alanı olarak burayı seçiyor
Tedavi edilen ve uçabilecek durumda olan bazı leyleklerin ise kendi isteğiyle göç etmediğini ve yaşam alanı olarak Tarsus Doğa Parkı’nı seçtiğini ifade eden Ölmez, “Bunlar tekrar göç etmeyi istemiyor. Çünkü hava olarak ılıman, su kenarı, yiyecek var, barınma var. O yüzden göç etmeyip kışı burada geçiriyorlar. Bizim de artık sakinimiz olmuş oluyor” diye konuştu.
Vatandaşların özellikle de çocukların Tarsus Doğa Parkı’nı çok sevdiğini ifade eden Ölmez, “Burası doğayla iç içe olduğu ve doğal ortamın üzerine kurulu bir hayvanat bahçesi olduğu için hem buraya gelip piknik yapabiliyorlar hem hayvanlarla zaman geçirebiliyorlar o yüzden mutlu ve memnun ayrılıyorlar” ifadelerine yer verdi.
“Güzel zaman geçiriyorum”
Tarsus Doğa Parkı’nı ziyarete gelen öğrencilerden Sude Gençdal, “Sincap, yılan, kuş, aslan, kaplan, flamingo bir de tavşan gördüm. Flamingonun kanatları ilgimi çekti. Burayı çok beğendim” dedi.
Sıla Çelik de Doğa Parkı’nı çok beğenen öğrencilerden biri. Çelik, gördüklerini anlatarak, “Aslan ve flamingo gördüm. Güzel buldum. En ilgimi çeker aslandı. Burası ormanlık bir yer, bayağı güzel. Tekrar gelmek isterim” diye konuştu. Afra Osman ise, “Burada zaman çok güzel geçiyor. Aslan, kaplan gördüm. Çok güzeldi. Benim için çok güzel, beğendim” derken Hiranur Dinar da, “Güzel zaman geçiriyorum. Çok güzeldi” dedi. Aslanı çok beğendiğini söyleyen öğrencilerden biri de Cevat Hüseyin oldu. Hüseyin, “Aslan gördüm, timsah gördüm, her şeyi gördüm, çok güzel. Aslanı çok seviyorum” derken, Medine Konum ise, “Güzel geçiyor. Flamingolar gördüm, aslan gördüm, kaplan gördüm, deve kuşu gördüm. En güzeli filmin koydu bence. Çünkü renkli renkli ve çok tatlı buldum” dedi.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.